Siirry sisältöön
Benji

Usein kysyttyä

1. Pitääkö Flowparkiin tulijalla olla kiipeilykokemusta?

Ei tarvitse. Varusteiden käytön oppii helposti. Henkilökunta opastaa kaikki asiakkaat käyttämään kiipeilyvarusteita ennen radoille menoa. Lisäksi ennen varsinaisille kiipeilyradoille pääsyä jokainen asiakas harjoittelee välineiden käyttöä testiradalla ohjaajan valvonnassa. Flowstaff myös kiertelee puistossa ja voit aina kysellä vinkkejä ratojen suorittamiseen.

2. Onko radoilla kiipeily turvallista?

Kaikkeen kiipeilyyn, kuten liikuntaan muutenkin, liittyy riskejä. Hyvillä turvajärjestelmillä ja oikealla toiminnalla riskit voidaan kuitenkin pitää vähäisinä. Flowparkin ratojen rakentamisessa ja toiminnassa noudatetaan yleiseurooppalaisia standardeja SFS-EN 15567-1 ja SFS-EN 15567-2, jotka määrittelevät turvallisuusnormit seikkailuratojen rakenteelle ja turvallisuusvaatimuksille sekä niiden käyttövaatimukset. Ratojen kunto tarkastetaan säännöllisillä rutiineilla. Kiipeilyvarusteina käytämme tunnettujen kiipeilyvarustevalmistajien merkkituotteita, jotka tarkastetaan joka käyttökerran jälkeen. Kun asiakas vielä noudattaa turvallisuusmääräyksiä ja annettuja ohjeita, voi radoilla kiipeillä huoletta.

3. Onko Flowparkiin ikä-, pituus- tai painorajoja?

Flowparkkaus soveltuu kaikenikäisille ja -kokoisille seikkailijoille. Radat on luokiteltu neljään eri vaikeusasteeseen, joille on erikseen määritelty pituusrajat. Helpommille, vihreille ja sinisille, radoille pituusraja on 120 cm. Vaikeammille, punaisille ja mustille, radoille pituusraja on 150 cm. Ratakartan löydät ”Puiston kartta ja palvelut” -sivulta.

Flowparkissa voi myös puistosta riippuen olla yksi tai useampi matala rata, jossa alle 120 cm pituiset lapset pääsevät flowparkkauksen tunnelmaan aikuisen valvonnassa. Lastenradoilla käytetään samoja varusteita ja toimitaan kuten muillakin seikkailuradoilla. Lastenradat kulkevat lähellä maanpintaa, joten vanhemmat voivat valvoa ja auttaa pienten flowparkkaajien apinointia aivan vierestä.

Huomioithan, että alle 14-vuotiailla tulee aina olla aikuinen mukana puistossa valvomassa maasta käsin ja alle 10-vuotiaiden kanssa aikuisen tulee aina kiipeillä mukana radoilla, pl. matala rata.

Painorajaa ei radoilla ole yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Esimerkiksi vapaapudotuslaitteen painoraja on 20–130 kg. Mahdolliset painorajat on aina merkitty asiakkaille nähtäviksi tehtäviin tai ratakyltteihin.

4. Millaisen luvan alaikäiset tarvitsevat huoltajilta seikkailuun?

Turvallisuussyistä edellytämme, että kaikilla alaikäisillä on huoltajan lupa seikkailuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että huoltaja on tutustunut puiston turvallisuusohjeisiin ja allekirjoittanut ne. Alkaen 14-vuotiaasta nuoret voivat tulla itsenäisesti puistoon, mutta mukana tulee olla huoltajien allekirjoittamat turvallisuusohje.

5. Jos vain osa perheestä haluaa kiipeilemään, mitä muut voivat tehdä?

Puistoon on vapaa sisäänpääsy. Vasta kiipeilyradoille pääsy maksaa, koska henkilön pitää sitä varten vuokrata kiipeilyvarusteet. Perheenjäsenet voivat liikkua maassa puiston alueella esimerkiksi ikuistamassa valokuviin tai videolle kiipeilevien perheenjäsenten seikkailut yläilmoissa. Kannustaminen ja tsemppaus tulevat varmasti tarpeeseen, joten tylsää ei ole maassakaan! Useimmista puistoista löytyy lisäksi kahvila, jossa voi muiden kiipeilyn aikana nautiskella kahvia ja pientä naposteltavaa.

6. Voiko omilla kiipeilyvarusteilla tulla puistoon?

Ei voi. Flowpark vastaa siitä, että puiston radoilla käytettävät varusteet täyttävät turvallisuusvaatimukset, joten emme voi hyväksyä muita kuin puiston omia varusteita, jotka läpikäyvät säännönmukaisen Flowparkin laatukontrollin.

7. Mikä on sopiva varustus?

Sopiva vaatetus riippuu säätilasta. Seikkailuradoilla voi kiipeillä kesähelteellä ja pakkasella, kuivalla kelillä ja sateessa. Suosittelemme kelin mukaista ulkoiluvaatetusta ja tasapohjaisia ulkoilujalkineita tai lenkkareita, sekä hanskoja. Voit myös ostaa hanskat puistosta pääsylipun yhteydessä. Älä käytä roikkuvia vaatteita, jotka voivat tarttua ratarakennelmiin (esim. kaulahuivi) tai korkeakorkoisia kenkiä. Pitkä tukka kannattaa myös laittaa kiinni. Mitään erityisvarustusta ei tarvita. Vaatetus ei joudu missään vaiheessa erityisen alttiiksi likaantumiselle, mutta koska radat on rakennettu elävien puiden varaan, on mahdollista, että vaatteisiin tulee jälkiä puista tai ratarakennelmista, joten erityisen herkkiä tai hankalasti puhdistettavia vaatteita ei kannata käyttää.

8. Voiko henkilökohtaisia tavaroita jättää kiipeilyn ajaksi säilytykseen?

Puistosta riippuen tarjolla on joko lukollisia tai lukottomia säilytystiloja jonne omat henkilökohtaiset tavarat voi jättää säilytykseen kiipeilyn ajaksi. Puistokohtaisen infon säilytysmahdollisuuksista löydät ”Puiston kartta ja palvelut” -sivulta. Huomioithan että Flowpark ei ole vastuussa säilytykseen jätetyistä tavaroista.

9. Mitä tapahtuu jos ei uskalla tai jaksa edetä radoilla?

Jos voimat ehtyvät tai usko loppuu kesken radan, kiipeilijä jää roikkumaan turvavaijerista valjaiden varaan. Useimmilla radoilla pystyy valjaista roikkuessakin hinaamaan itsensä turvavaijeria pitkin seuraavalle tasanteelle, josta voi jatkaa eteenpäin. Jos henkilö ei pysty siirtymään, hän voi kutsua henkilökunnan paikalle, jolloin ohjaaja tulee laskemaan hänet turvallisesti köyden avulla maahan. Tämä kuuluu ohjaajien jokapäiväisiin tehtäviin, eikä avun pyytämistä kuulu missään nimessä hävetä.

10. Kuinka pitkä aika flowparkkaukseen kannattaa varata?

Puistossa kuluva aika riippuu siitä, miten paljon ratoja haluaa kiertää ja miten nopeasti henkilö selvittää radat. Yleensä kiipeilemässä kuluu 2–3 tuntia, jonka aikana ehtii kiertää suurimman osan radoista. Vaikka haluaisi vain saada hiukan tuntumaa kiipeilyyn ja kokeilla vain muutamia ratoja, kannattaa aikaa varata kuitenkin vähintään tunnin verran. Osa asiakkaistamme viettää puistossa jopa kokonaisen päivän. Koko päivän rupeaman jälkeen tuntee varmasti harrastaneensa liikuntaa.

11. Voiko puistoon tuoda omia eväitä?

Kyllä voi. Puiston taukopaikoilla voi nauttia omia eväitä ja seurata samalla yläpuolella näkyvää ja kuuluvaa vilinää. Alkoholijuomat eivät kuitenkaan kuulu puistoon, vaikka et olisi menossa kiipeilemäänkään. Muistathan toimittaa tuomiesi eväiden pakkaukset ja muut roskat roskiksiin – pidetään puisto ja luonto siistinä. Puistokohtaiset palvelut, kuten ravintolat ja kahvilat, löydät ”Puiston kartta ja palvelut” -sivulta.

12. Voiko polttareita tulla viettämään Flowparkiin?

Kyllä voi, kunhan kaikki kiipeilemään tulevat ovat täysin selviä. Alkoholin vaikutuksen alaisena kiipeilyradoille ei saa mennä. Myöskään puiston alueella ei saa nauttia alkoholia, vaikka ei aikoisi kiipeilläkään. Juhlien kosteammat vaiheet on syytä jättää Flowparkissa käynnin jälkeiseen aikaan.

13. Vaikuttaako säätila kiipeilyyn?

Ainoastaan lähestyvä ukkonen sekä kova myrskytuuli keskeyttävät kiipeilyn. Henkilökuntamme pyytää ja auttaa asiakkaat hyvissä ajoin pois radoilta, ja ilmoittavat kun kiipeily on jälleen turvallista. Sade ei ole este kiipeilylle.

14. Palautetaanko rahat, jos säätilan vuoksi joutuu poistumaan radoilta?

Valitettavasti rahoja ei palauteta. Henkilökuntamme pyytää asiakkaita tarvittaessa poistumaan radoilta, ja antaa jälleen luvan jatkaa seikkailua kun ukkosrintama on mennyt ohitse.

15. Pitääkö Flowparkiin varata aika?

Ei tarvitse, riittää että ilmestyt paikalle. Poikkeuksena isot ryhmät, sekä seikkailu aukioloaikojen ulkopuolella, jolloin kannattaa ottaa ensin yhteyttä puistoon, johon vierailu kohdistuu.