Info

Kärvisteletkö liikaa neljän seinän sisällä? Puutuuko takamuksesi päivisin pulpetissa tai toimistotuolissa? Haluaisitko heittää arkimurheet narikkaan ja olla hetken flowtilassa vapaana kuin taivaan lintu? Olet sitten mielessäsi Tarzan tai Jane, tai pelkästään tavallinen hullu suomalainen, Flowpark on juuri sinua varten.

Suomen seikkailupuistojen lyhyt historia

Suomessa seikkailupuistoilla ei ole vielä syvälle juurtuneita perinteitä ja pitkää historiaa. Viimeisen parin vuoden aikana puistoja on ilmestynyt vähän joka nurkalle. Seikkailupuistoilla viitataan tässä yhteydessä yläköysiratojen toimintaperiaatteita noudattaviin kohteisiin. Toiminnan juuret ovat kaukana Ranskan armeijan harjoitusperiaatteissa, joista yläköysiharjoitteet ovat levinneet ryhmäaktiviteeteiksi ja sittemmin kaupalliseen puistotoimintaan.

Tiettävästi Suomen ensimmäinen ”moderni seikkailupuisto” avattiin Leville vuonna 2006. Flowpark Turku käynnisti toimintansa keväällä 2010 ja oli ensimmäinen huvipuistomaisempi ja itsenäiseen vetovoimaan luottava puisto. Puistot profiloituvat tyypillisesti joko oheisaktiviteetiksi ryhmille ja muuta palvelua täydentäväksi tai itsenäisiksi yksittäisiä kuluttajia houkutteleviksi kohteiksi.

Vuosina 2012-2014 avattiin kourallinen puistoja. Varsinainen ryntäys ja toinen aalto osuu kesälle 2015, jolloin puistoja aukesi kymmenkunta. Kaudella 2016 Suomessa on yli 30 seikkailu-, kiipeily- tai köysipuistoa. Asiakkaat ovat löytäneet kohteet äärimmäisen hyvin ja suomalaisille kohtuullisen uudenlainen tekeminen on otettu innokkaasti vastaan. Puistoja yhdistää ulkoilma, itsensä haastaminen, elämykset, ympäristön huomioiminen ja se, että toiminta perustuu ihmisen aktiiviseen tekemiseen. Näistä on helppo tunnistaa arvomaailma, joka on yhteiskunnassa tällä hetkellä vallalla – ei siis ihme, että elämme varsinaista seikkailupuistojen kulta-aikaa.

Suomessa on otettu enimmäkseen mallia Saksasta ja käytetty saksalaista osaamista. Seikkailupuistoperinne on vahva myös muun muassa Ranskassa, Englannissa ja Baltiassa. Saksalainen tapa tehdä ja toimia ei ole ainoa oikea, kulttuuri ja perinteet vaihtelevat maittain. Kaikista vaihtoehdoista jokainen toimija voi etsiä itselleen parhaiten sopivia malleja ja valmiiksi muotoiltuja toimintatapoja tai kehittää omia.

Flowpark on useassa asiassa tietoisesti valinnut vaihtoehdon kiivetä aidan korkeimmalta kohdalta; korkeat paikat ja itsensä haastaminen kun tulevat muutenkin tässä touhussa tutuksi. Näemme tärkeänä tehdä ja kehittää nimenomaan omaa, suomalaista perinnettä.

Seikkailupuistojen ideana on kannustaa ihmisiä liikkumaan hauskalla tavalla, tekemään yhdessä ja nauttimaan itsensä ylittämisen tunteista. Toiminnassa on olemassa aina tietty riskitaso, ja siksi turvallisuus on toimijoita ja käyttäjiä kiinnostava asia. Alan pioneerina saamme viikoittain yhteydenottoja kanssatoimijoilta, viranomaisilta, medialta ja sekalaiselta joukolta muita sidosryhmiä koskien seikkailupuistotoimintaa Suomessa.

Suomessa seikkailupuistotoimintaa säätelee ensisijaisesti kuluttajaturvallisuuslaki. Toimintaa ohjaamaan ja yhdenmukaistamaan on luotu yleiseurooppalaiset standardit (15567-1 rakenteet ja 15567-2 käyttö). Valvonnasta vastaa Tukes. Flowparkin edustajat ovat osallistuneet Suomen asiantuntijajäseninä eurooppalaiseen työryhmään CEN TC 136/WG 15 ”Ropes Courses” vuodesta 2013 lähtien sekä uudempaan asiaa sivuavaan ryhmään CEN TC 136/WG5 ”Mountaineering and climbing equipment” vuoden verran. Flowpark on Euroopan toiseksi suurin seikkailupuistotoimija, ja pyrimme jatkuvasti tekemään yhteistyötä mahdollisimman laajasti. Maailmanlaajuisesti olemme IAAPAn (International Associaton of Amusement Parks and Attractions) sekä Euroopan tasolla ERCAn (European Ropes Courses Association) jäseniä. Kansainväliset kontaktit ovat antaneet paljon, ja oppeja on jaettu molempiin suuntiin. Suomessa työskentelemme standardityöryhmän lisäksi Maran huvipuistotokomiteassa.

Tietotaitomme perustuu ennen kaikkea työn kautta hankittuun kokemukseen ja haluun hallita kokonaisuus. Yrityksen perustamisesta, vuodesta 2009, asti tärkeänä on pidetty sitä, että ymmärrämme ja osaamme koko puistotoiminnan ketjun. Suunnittelemme, rakennamme, toteutamme, operoimme, huollamme ja tarkastamme puistoja. Kahdeksassa vuodessa on opittu ja kehitytty isoilla harppauksilla, ja sillä tiellä jatkamme edelleen.

Lue lisää