Siirry sisältöön
Benji

Työrooleista irrottaudutaan seikkaillen ja deittaillen
Taidetreffien ja seikkailuliikunnan leikkisä yhdistelmä innostaa voimaan hyvin

Historian ja nykytaiteen museo Aboa Vetus & Ars Nova ja seikkailuhuvipuisto Flowpark ovat kehittäneet uudenlaisen, taidetta ja seikkailullista liikkumista yhdistävän, työyhteisöille suunnatun hyvinvointipäivän ”Leikkisästi hyvinvointia keholle ja mielelle”.

Tiistaina 12.4. klo 9–15 turkulaistoimijat tarjosivat yhdelle työyhteisölle maksuttoman hyvinvointipäivän. Testiryhmän löytämiseksi järjestettiin kilpailu. Voittajaksi arvottiin Asianajotoimisto Lukander Ruohola HTO Oy, joka perusteli osallistumistoivettaan seuraavasti:

”Olemme asiantuntijaorganisaatio, ja välillä näyttää siltä, että yksi jos toinenkin olisi nielaissut rautakangen. Kaipaamme siis letkeää irtiottoa ja hyväntuulista hyvinvointipäivää.”

Taidepuhetta leikin nimellä

Aboa Vetus & Ars Novassa Lukander Ruoholan asianajajat ja toimiston henkilökunta keskustelivat taiteesta ohjaajan johdolla. Keskustelu oli puettu leikkisään asuun Minuuttitaidetreffeihin, joiden aikana kierrettiin museon nykytaiteen kokoelmanäyttelyä Värikerros. Deittikumppaneista eli teoksista paljastui aivan uusia puolia: yksi teos ei miellyttänyt lainkaan, vaikka treffipalstojen kuvaus oli luvannut hyvää. Toisista teoksista tulkinnat muuttuivat työkavereiden kanssa keskustellessa. Mielipahaa herättänyt teos saattoi kuitenkin olla mieleenpainuvin ja herättää keskustelua.

Ryhmä pohti omia käsityksiään taiteesta, jakoi mielipiteitään ja tulkintojaan eri teoksista. Muutamasta teoksesta löytyi tarina, toiset olivat vähemmän esittäviä tai materiaalivalinnoiltaan tai muodoltaan kummastusta herättäviä. Keskustelu oli vilkasta ja naurulta ei säästytty.

Kuva: Aboa Vetus & Ars Nova/Jari Nieminen

Itsensä voittamista puun latvassa

Flowparkiin saapuessa pilottiryhmän naurahdukset muuttuivat hermostuneiksi. Jopa kahdenkymmenen metrin korkeuteen kohoavat puihin rakennetut seikkailuradat nostattivat jännitystä ja kylmän hien pintaan.

Ei tämä nyt ihan mikään leikkipuisto olekaan, kuului joukosta mutinaa. Kiipeilyvarusteet reippaasti vaan päälle, ja ohjaajan opastuksen avulla ryhmä eteni rohkeasti varsinaisille radoille. Toisella radalla jännitys laukesi ja hermostuneisuus muuttui riemuksi.

Liikunnan, itsensä ylittämisen ja oman porukan kesken tekeminen metsäisellä Flowparkin alueella oli testiryhmän mieleen. Hyvänä pidettiin sitä, että jokainen voi edetä omalla tasollaan ja flowparkkauksesta on mahdollista muokata taitotasonsa mukaan fyysisempikin suoritus. Ryhmähenki nousee kohisten.

Parasta on, kun voi kettuilla ja kannustaa toisia! Oman kokemuksen kautta voi antaa oikeasti neuvoja etenemiseen. Pilkka osuu tosin takuulla omaan nilkkaan, ryhmä räjähtää nauramaan seikkailun jälkimainingeissa.

Ylpeys siitä, että me ihan oikeasti oltimme äsken tuolla korkealla horjuvalla radalla, on kiitos koko porukalle.

Kuva: Flowpark Oy

Hyvinvointipäivässä rautakangetkin taipuivat

Lukander Ruohola HTO Oy:llä on useita toimipisteitä ympäri Suomen, Turussa yhteensä 15 henkilöä töissä. Toimisto järjestää sekä koko yritykselle että alueellisesti virkistyspäiviä, mutta mitään vastaavaa he eivät ole aiemmin yhdessä kokeneet. Yhden osallistujan mukaan ”Museovierailu oli yllättävän hauska” ja taidenäyttelyssä juteltiin mielellään, vaikkei se omilla museovierailuilla ollutkaan tuntunut luontevalta.

Maittavan lounaan jälkeen ryhmä jaksoi hyvin siirtyä Flowparkin seikkailuradoille ja karistaa viimeisetkin kankeuden merkit. Kyse on ennen kaikkea itsensä ylittämisestä. Kun se tehdään yhdessä muiden kanssa, tunne on vielä voimakkaampi.

Parasta on, että Flowparkissa ei ole väliä sillä, kuka on paras. Siellä ei kisata, kaikki ovat eri asioissa hyviä, pilottiryhmä tiivistää.

Hyvinvointipäivä ruokkii kehoa ja mieltä

Työpaikan vakiintuneista rooleista ja käytänteistä kaukana vietetty päivä kehittää työyhteisöjen hyvinvointia ruokkimalla sekä kehoa että mieltä. Seikkailuradoilla päivän liikunta-annos tulee täyteen huomaamatta, ja leikkiin puetulla näyttelyvierailulla kollegoista paljastuu uusia puolia.

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksista puhutaan paljon. Työhyvinvointipäivä on ennen kaikkea rakentava ja positiivinen keino tukea työhyvinvointia ja työyhteisöä ja se toimii ”ennaltaehkäisevänä” palveluna, jonka tavoitteena on tarjota paitsi hauskaa yhdessäoloa ja virkistymistä, myös aidosti kehittää työyhteisöä ja ryhmähenkeä.

Kahden toimijan tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin – varaa nyt

Idea yhteisestä työhyvinvointipaketista syntyi halusta kannustaa leikkisyyteen ja arjen puurtamisesta irtautumiseen. Taustalla oli myös ajatus siitä, että aina ei ole helppo keksiä kaikille sopivaa tekemistä. Yllättävä yhdistelmä museon tarjontaa ja seikkailullista liikkumista sopii kaikenlaisille ryhmille. Helposti lähestyttävät, ohjatut osiot eivät kaipaa ennakko-osaamista taiteesta tai kiipeilystä, mutta rohkaisevat leikkimieliseen heittäytymiseen. Pakettia myy Visit Turku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA